Η άγνοια και η επιπολαιότητα πολύ συχνά γίνονται ταφόπλακες

Δεκ 10, 2011 No Comments by

Το να είμαι ξυπόλυτος έχοντας μπροστά μου να περάσω ένα χωράφι γεμάτο αγκάθια και ασφαλακτούς και εσύ να μου δίνεις παπούτσια 38 νούμερο, ενώ το νούμερο που χρειάζομαι είναι 45, είναι σίγουρο ότι τελικά θα με αναγκάσει να περπατήσω δίχως παπούτσια πάνω στα αγκάθια, ενώ στο μεταξύ θα έχω χάσει χρόνο και θα έχω ταλαιπωρηθεί ψυχολογικά.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη δημοσιονομική “εξυγίανση” των χωρών-μελών είναι σίγουρο ότι οδηγούν σε μια Ευρώπη “καθαρή”, δίχως ελλείμματα, δίχως δημοσιονομικές αναστατώσεις, αλλά και… δίχως εμάς! Αυτό που συμφώνησαν οι “ηγέτες” της Ε.Ε. είναι απλά ένας τρόπος για να οδηγούνται “αυτόματα” εκτός Ευρώπης ο “απείθαρχοι” και οι μη έχοντες δυνατή παραγωγή.  Ένας τρόπος, δηλαδή, για να έχουμε Ευρώπη δύο ταχυτήτων και μελανού μέλλοντος. Χώρες σαν την Ελλάδα θα οδηγηθούν στην έξοδο -είναι σίγουρο. Θα πληρώνουμε εσαεί χρέη σε σκληρό νόμισμα, δίχως να φτάνουμε σε ένα τέλος, αφού θα έχουμε “μαλακή” δραχμή. Μόνο που η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη στο περιθώριο, όπως κακώς νομίζουν κάποιοι ηγετίσκοι-υπηρέτες της Άγκελα που ασμένως έσπευσαν να συμφωνήσουν σε ότι αυτή και ο Νικολά είχαν αποφασίσει ερήμην τους! Θα είμαστε αρκετοί αυτοί που θα βλέπουν τους πλούσιους να ευημερούν, ενώ εμείς θα είμαστε έξω από το σπίτι σε ρόλους κομπάρσου.

Είναι εντυπωσιακό ότι η σημαντικότερη αλλαγή στην Ε.Ε. από γενέσεως της, που θα καθορίσει τη μοίρα τόσων λαών, έγινε τόσο εύκολα! Ούτε συζητήσεις στα Κοινοβούλια, ούτε διαβουλεύσεις με κοινωνικούς φορείς και με τις κατά τόπους αντιπολιτεύσεις, ούτε ζυμώσεις μέσω των ΜΜΕ με τους λαούς… Τίποτα! Για τις αλλαγές στις ηγεσίες ακόμα και των γελοιωδέστερων κομμάτων γίνονται ατέρμονες συζητήσεις στα ΜΜΕ, αναγάγοντας τους μικρούς σε μέγιστους. Τους ανόητους σε σπουδαίους. Τους φαύλους σε ηγέτες. Για τη μοίρα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ούτε λεπτό συζήτησης και προβληματισμού! Όλα εν κρυπτώ και εντυπωσιακά εσπευσμένα. Συναντήθηκαν οι ηγέτες της Γερμανίας (που θέλει να περάσει τις δικές της νόρμες) και της Γαλλίας (που θέλει να δείξει ότι παραμένει στο ντουέτο των ληπτών αποφάσεων) και κατέληξαν πώς θα ζήσει στο μέλλον ο Έλληνας, ο Ούγγρος, ο Σλοβένος και ο Πορτογάλος, προσθέτοντας στο τέλος: “Αν σας αρέσει. Αν δεν σας αρέσει ουστ”!

Ουδείς είπε “όχι βρε. Δεν μας αρέσει. Η Ευρώπη είναι και δική μας. Δεν είναι μόνο της Mercedes, ούτε της Michelin”! Ο μόνος που διαφώνησε, ο Κάμερον, δεν το έκανε για το λαό που εκπροσωπεί, αλλά για τη προστασία του κεφαλαίου και της κερδοφορίας που η διακίνηση του δημιουργεί. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΥΣΑ. Η δυσκολότερη στιγμή της Ευρώπης τη βρίσκει με τους “μικρότερους” ηγέτες και οι λαοί θα το πληρώσουν αυτό, όπως το έχουν πληρώσει τόσες φορές στο παρελθόν.

Θυμάμαι όταν ο Χέλμουτ Κολ είχε πεί παλιά: “Φοβάμαι τη στιγμή που η Ευρώπη θα κυβερνηθεί από τη γενιά που δεν είχε την εμπειρία του πολέμου” (Θυμίζω ότι ο αδελφός του Κολ είχε σκοτωθεί στο πόλεμο, όταν ο Χέλμουτ ήταν 17 ετών, κάτι που ουδέποτε ξεπέρασε ο Χέλμουτ). Αυτό λοιπόν που φοβόταν συμβαίνει τώρα με τη δική του συμβολή, αφού για λόγους κοινωνικής συνοχής είχε θεωρήσει πρέπον να έχει στο υπουργικό του συμβούλιο, μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, και μια νεαρή φερέλπιδα γυναίκα από την (πρώην) ανατολική Γερμανία. Και επέλεξε την Άγκελα, το “κοριτσάκι” του, όπως την αποκαλούσε, που μπήκε με φόρα στις ζωές μας με το φανατισμό του νεοφώτιστου και τις εμμονές του προτεστάντη. Με το επιπλέον -δυσμενές για όλους μας- χαρακτηριστικό ότι η ηγέτις της Γερμανίας, ζώντας και εκπαιδευόμενη στην Ανατολική Γερμανία, ουδέποτε διδάχθηκε τη τέχνη της Ιστορικής αυτοκριτικής, αφού οι δάσκαλοι στα σχολεία και οι ινστρούχτορες του πανίσχυρου κόμματος τής έλεγαν ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν “καπιταλιστικό δημιούργημα” και η υπόθεση τελείωνε εκεί, δίχως νύξη για την Ιστορική ουσία. Ουδέποτε διδάχθηκε για το τι συμβαίνει όταν οδηγείς κάποιους λαούς στη δυστυχία και στην ανέχεια, όπως έγινε με τη μεγάλη κρίση που ενέσκυψε στη Γερμανία μετά τη Συνθήκη των Βερσαλιών. Όλα η κυρία Μέρκελ θεωρεί ότι αυτορυθμίζονται από τις καλολαδωμένες αγορές και από τους δίχως ελλείμματα αποστειρωμένους προϋπολογισμούς, ανεξάρτητα από το αίμα που όλα αυτά απαιτούν. Η άγνοια και η επιπολαιότητα της κυρίας Μέρκελ θα γίνουν η ταφόπλακα των σχεδίων για μια πολιτικά ενωμένη ήπειρο, μηδενίζοντας για ακόμα μια φορά το κοντέρ της Ιστορίας για αυτή τη ταλαιπωρημένη περιοχή του κόσμου.
Παναγιώτης Λάτας

Άρθρα, Κεντρικό Άρθρο, Πρέπει να διαβαστούν

About the author

Πλατφόρμα προβληματισμού για μια καλύτερη Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο “Η άγνοια και η επιπολαιότητα πολύ συχνά γίνονται ταφόπλακες”

Προσθέστε σχόλιο