Η μη απελευθέρωση των φαρμακείων δείχνει πόσο αδιόρθωτοι είμαστε…

Δεκ 12, 2010 14 Comments by

Ευκολότερα βγαίνει η ψυχή παρά το χούϊ. Έχουμε ξαναγράψει πως αν δεν υπήρχε ο «βούρδουλας» της Τρόϊκα ελάχιστα πράγματα θα γινόταν στη χώρα για να εξορθογιστεί η κατάσταση και να αρθούν οι τόσες αδικίες και παθογένειες. Αφορμή ήταν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών και των τοπικών περιορισμών.

Ήδη η πρώτη προσπάθεια του «ανοίγματος» του επαγγέλματος του δημόσιου μεταφορέα ήταν απλά μια προσπάθεια εξαπάτησης της Τρόϊκα και -κατ᾽ακολουθία- του ελληνικού λαού. Έπεσε το απαραίτητο τράβηγμα του αυτιού και είχαμε τις αναστατώσεις που όλοι θυμόμαστε. Βέβαια, η διακοπή των κινητοποιήσεων των φορτηγατζήδων διασφαλίστηκε με μπόλικο νερό στο κρασί της απελευθέρωσης…

Το σημερινό σημείωμα έχει να κάνει με την «απελευθέρωση» (με εισαγωγικά) του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Ή, για να το πούμε σωστότερα -διότι ουδείς παρεμποδίζεται να σπουδάζει φαρμακοποιός και κατόπιν να κορνιζάρει το άνευ αντικειμένου πτυχίο του- της άρσης των περιορισμών δημιουργίας φαρμακείου όπου ο κάθε φαρμακοποιός επιθυμεί, έτσι ώστε να λειτουργήσει και σ’ αυτή τη χώρα ο ελεύθερος ανταγωνισμός και να γίνει πράξη η Συνταγματική ελευθερία του καθενός μας να επιχειρεί όπως αυτός κρίνει.

Στις πρώτες δύο εκδόσεις του Μνημονίου το επάγγελμα του φαρμακοποιού θα άνοιγε με άρση των περιορισμών του αριθμού των φαρμακείων και του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους τους. (σελ. 26, μνημόνιο v.2 Αύγουστος).

Στη τελευταία έκδοση του Μνημονίου οι μέχρι τώρα «τακτοποιημένοι» κατάφεραν να ανοίξει το επάγγελμα όπως αυτοί επιθυμούν, δηλαδή μόνο ως εξής: με πιο ευέλικτα ωράρια και με μείωση του περιθωρίου κέρδους τους! (σελ. 30, μνημόνιο v.3 Νοέμβριος). Λες κι αυτό ήταν μόνο το πρόβλημα! Δηλαδή… κανένα άνοιγμα! Κανένας νέος πτυχιούχος φαρμακοποιός, να μην έχει ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα. Μόνο στη μαύρη αγορά να διακινούνται οι άδειες, όπως μέχρι τώρα.

Είναι εντυπωσιακό πόσο αδιόρθωτοι είμαστε ως κράτος, με τον κάθε υπουργό να κάμπτεται από τις πιέσεις των συντεχνιών, υποσκάπτοντας το μέλλον της χώρας, όπως έκαναν μέχρι τώρα, με τον κάθε διοικητή ΔΕΚΟ να δίνει κρυφά… αυξήσεις την ίδια στιγμή που ο υπουργός περικόπτει τις προκλητικές αποδοχές, με τον κάθε πονηρό βολεμένο να βγαίνει στους δρόμους και να μυξοκλαίει, αποκρύπτοντας την αλήθεια και περιφρονώντας αυτούς που πραγματικά έχουν δικαίωμα στην ευκαιρία, με τον κάθε «προστατευμένο» να επιβιώνει δίχως το άχθος του ανταγωνισμού, όπως οι φαρμακοποιοί που ήδη διαθέτουν φαρμακείο, οι συμβολαιογράφοι κ.ά.

Η εξέλιξη αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι μόνο αν και το τελευταίο περίπτερο το διοικήσει η… Τρόϊκα θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για τον μη προνομιούχο Έλληνα! Κρίμα.

Π. Λάτας

Άρθρα, Οικονομία, Πρέπει να διαβαστούν, Τις πταίει;

About the author

Πλατφόρμα προβληματισμού για μια καλύτερη Ελλάδα

14 Σχόλια στο άρθρο “Η μη απελευθέρωση των φαρμακείων δείχνει πόσο αδιόρθωτοι είμαστε…”

 1. Τάκης Μιχ. says:

  Εγω εχω βαρεθει να ταιζω χαραμοφάηδες σαν τους φαρμακοποιούς τους ταριφες και τους Δ.Υ. Θα πρεπε αν ειχαμε μυαλο να κλείναμε τα μισα φαρμακεία και να διώχναμε τους μισους αργοσχολους απο το δημόσιο. Δεν καταλαβαίνω τη λογική σου να θες πιο πολλους απο δαυτους. Επειδη η τροϊκα ξέρει τι κάνει εκοψε στους φαρμακοτριφτες το κέρδος. Αυτή έχει μυαλο εσύ;

 2. Greece SOS says:

  Το σχόλιο σου, Τάκη Μιχ., είναι ενδεικτικό της νεοελληνικής τσαπατσουλιάς: Πριν ενημερωθείς για το τι ακριβώς συμβαίνει με τους φαρμακοποιούς, πριν διαβάσεις προσεκτικά τις θέσεις μας εδώ μέσα για να βεβαιωθείς ότι όντως διαφωνείς, πετάς ένα σχόλιο ξέχειλο διαφωνιών και… αμφισβητείς το μυαλό μας! Εύγε! (Τουλάχιστον βλέπεις ότι δημοσιεύουμε το βιαστικό σου σχόλιο!)
  Το θέμα -πρέπει κι εσύ επιτέλους να μάθεις- δεν είναι να… αυξηθούν τα φαρμακεία, αλλά να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, αφού μπορέσει ο καθένας να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτόν και, κατά συνέπεια, να μειωθούν! Τώρα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αφού οι φαρμακοποιοί προστατεύονται (αντισυνταγματικά) από το στοργικό κράτος, εις βάρος όλων των υπολοίπων Ελλήνων! Το έσοδο του κάθε υπάρχοντος φαρμακείου είναι διασφαλισμένο, η περιοχή που δραστηριοποιούνται είναι «κλειστή» για κάποιον άλλον ενδιαφερόμενο, οι άδειες αγοραπωλούνται απ᾽ τον έναν στον άλλον κάτω από το τραπέζι, σα να ήταν προίκα του κάθε κατόχου τους (μια παγκόσμια πρωτοτυπία) και το περιθώριο κέρδους είναι δια νόμου διασφαλισμένο, εις βάρος των καταναλωτών! Μα αυτό είναι που στηλιτεύεις κι εσύ!
  Αν ανοίξει το επάγγελμα και απελευθερωθεί το περιθώριο κέρδους, ο ανταγωνισμός θα οξυνθεί και… περισσότερα φαρμακεία θα υπάρξουν ΜΟΝΟ για τους πρώτους μήνες της απελευθέρωσης, λόγω αυτής της παθογένειας! Αμέσως μετά τα φαρμακεία θα μειωθούν και οι τιμές θα πέσουν! Απλά.
  Η Τρόϊκα ΑΚΡΙΒΩΣ γι αυτό πιέζει, όχι μόνο γι αυτό το επάγγελμα, αλλά και για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα, έστω και αν η (όποια) ελληνική κυβέρνηση λυγίζει κάτω από τις λυσσαλέες αντιδράσεις των βολεμένων συντεχνιών και καταλήγει σε μεσοβέζικες λύσεις!
  Είναι εντυπωσιακό λοιπόν που συμφωνείς απολύτως με τις θέσεις μας -όπως, αν μας διαβάσεις περισσότερο, και για τους δημόσιους υπαλλήλους- και βιαστικά λες ότι… διαφωνείς! (Υπάρχουν εδώ μέσα αναλυτικά άρθρα για τους φαρμακοποιούς, ένα από τα οποία [http://www.greecesos.gr/?p=1143] απαντά σημείο προς σημείο στις ανακρίβειες των υπαρχόντων -και βολεμένων- φαρμακοποιών. Διάβασέ τα για να ενημερωθείς καταλεπτώς για το θέμα. Στο χώρο σχολίων του ενός θα βρείς και σύνδεσμο για ένα ενδιαφέρον βίντεο).

 3. δημητρης says:

  Φιλε μου διαβασα και το αρθρο και τα σχολια, ειμαι φαρμακοποιος εδω και 20 χρονια κι εγω οταν ανοιξα φαρμακειο ακολουθησα τους νομους (προφανως για σενα συντεχνιακους)
  θα θεσω μερικες ερωτησεις που τις απαντησεις επρεπε να τις ξερεις
  1-γιατι πανευρωπαικα ισχυουν περιορισμοι οσον αφορα στον αριθμο φαρμακειων? αποστασεις,πληθυσμιακα κριτηρια,κλπ
  2-γιατι υπαρχει σταθερη τιμη φαρμακου παντου? Η αμερικη ανεκρουσε πρυμνα σ αυτο το θεμα
  3-γιατι το φαρμακο χορηγειται δια χειρος φαρμακοποιου?
  4-γιατι απαγορευεται αλλο ιδιοκτησιακο καθεστως παρα μονος ιδιοκτητης ειναι ο ιδιος φαρμακοποιος?
  5-στην ευρωπη ο φαρμακοποιος οταν φυγει απ το επαγγελμα το φαρμακειο του το καιει,το χαριζει ,το πουλαει τι το κανει?
  Για ολες τις ανωτερω ερωτησεις απαντησεις υπαρχουν στη ευρωπαικη νομοθεσια
  συμφωνα με το δικο σας σκεπτικο εδω μιλαμε για πανευρωπαικη κλικα φαρμακοποιων που λυμαινονται τους πολιτες ολης της ευρωπης με τη ανοχη και συμμετοχη ολων των κυβερνησεων

  Οοσν αφορα το μελλον του ελληνικου φαρμακειου διαβαζοντας το μνημονιο το τελευταιο του νεομβριου με αναφορα μεχρι αρχες του 2012

  1-σταση πληρωμων απο τα ταμεια
  2-εκπτωσεις προς τα ασφαλιστικα ταμεια
  3-κλεισιμο φαρμακαποθηκων
  4-μειωση τιμων και ποσοστου κερδους
  και τελευταιο μετρο -χαριστικη βολη-για τα φαρμακεια ειναι απο αρχες του 2012 η πληρωμη των φαρμακοποιων θα γινεται κατ αποκοπη (3-5) ανα συνταγη
  ενα μεσο συνηθισμενο φαρμακειο γειτονιας εκτελει καθε μηνα 500-600 συνταγες καντε λογαριασμο και βρειτε τα νουμερα

  σε απλα ελληνικα ο σκοπος ειναι ενας να περασει η αλυσιδα των ελληνικων φαρμακειων στα χερια ολιγων και εκλεκτων αυτη ειναι η απελευθερωση που κομιζει το μνημονιο και οι συν αυτο

  χρησιμοποιωντας το δικαιο αυτων πουν δεν εχουν φαρμακειο γιατι απλα η αγορα ειναι υπερκορεσμενη ως ισοτιμη ευκαιρια για ολους απ τη μια μερια και στραγγαλιζοντας το σημερινο φαρμακειο η καταληξη ειναι σιγουρη και απλη
  ολοι στο δρομο
  επρεπε ολοι να ειμαστε στην ιδια οχθη αλλα…
  διαιρει και βασιλευε κανουμε πραξη ολοι μας το εξης
  δεν θελω να αγορασω δικια μου γιδα αλλα να ψοφησει η γιδα του γειτονα

  ευχαριστω για τη φιλοξενια

 4. Greece SOS says:

  Αγαπητέ Δημήτρη.
  Είναι λογικό ότι η επιλογή της κατεστημένης οδού (που αναγκαστικά ακολούθησες) σε κάνει να μη θέλεις να γίνει κάποιο «άνοιγμα», γιατί έτσι θα απαξιωθεί μέρος της επένδυσης που έκανες. Λογικό είναι. Και εγώ το ίδιο θα αισθανόμουν στη θέση σου.
  Όμως η προσπάθεια εδώ είναι να δούμε τα πράγματα από μια σκοπιά ανεξάρτητη από το συμφέρον της «στιγμής». Για να εξηγούμαι: Θεωρώ ότι οι ίδιοι οι συνάδελφοί σου που δεν έχουν φαρμακείο αυτή τη στιγμή θα συστρατεύονταν με εσένα αν αίφνης αποκτούσαν φαρμακείο. Ανθρώπινο και λογικό. Όμως η δική μου θέση (που ούτε φαρμακοποιός είμαι, ούτε θα γίνω ποτέ) είναι να βλέπουμε τα πράγματα από μια όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη σκοπιά. Και αυτή δείχνει ότι η σημερινή κατάσταση είναι παράλογη. Εξωφρενική! Από πού και ως πού απαγορεύουμε την επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε κάποιον πολίτη που είναι διατεθειμένος να ρισκάρει, να εκτεθεί σε κίνδυνο, να πληρώνει τους φόρους του κτλ; Από πού και ως πού πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται «προστατευόμενοι» επαγγελματίες σ’ αυτή τη χώρα; Εξασφαλισμένα εισοδήματα; Είναι τόσο παράλογο που καταντά γελοίο και η δημιουργία φαρμακείων είναι ένα μόνο κομμάτι από την όλη νοσηρότητα (βλ. δημόσιες μεταφορές, προκαθορισμένες minimum αμοιβές δικηγόρων και μηχανικών, γεωγραφικοί περιορισμοί για δικηγορικές παραστάσεις, προκαθορισμένες αμοιβές μεσιτών, παραστάσεις δικηγόρων εκεί που δεν είναι αναγκαίες με… ποσοστιαία επί τη αξία του ακινήτου αμοιβή τους, όπως π.χ. στις μεταβιβάσεις ακινήτων κ.ά. απίστευτα ων ουκ έστι αριθμός).
  Αν παρακολουθούσες τις θέσεις μας ίσως δεν έμπαινες στο κόπο να διατυπώσεις τις συγκεκριμένες ενστάσεις. Πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, έστω και αν για κάποιο διάστημα ο αριθμός των φαρμακείων θα αυξηθεί παράλογα. Ας επιβιώσει ο ικανότερος! Τα περί μπαμπούλα «μεγαλοφαρμακοποιών» που χρησιμοποιούν οι… ήδη μεγαλοφαρμακοποιοί είναι σαθρά, όσο κακόγουστο είναι το να προτείνουν στους συναδέλφους τους να γίνουν… υπάλληλοί τους (αφού αυτοί πρόλαβαν να γίνουν «αφεντικά»), όπως συνηθίζουν να λένε.
  Πάντως, επί των ενστάσεών σου, όσον αφορά π.χ. τη Γερμανία -και όχι μόνο- αφού ανέφερες την Ευρώπη, ποιός είπε ότι… χαρίζουν τα φαρμακεία; Εκεί πουλιέται η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, όπως η λογική επιβάλλει και όχι η… άδεια (με συνακόλουθη εξασφάλιση πελατείας για ολόκληρη γειτονιά), ούτε κληροδοτείται αυτή η άδεια, αφήνοντας δίχως φαρμακείο τους υπόλοιπους! Τα περί… χαρίσματος που αναφέρεις αποτελούν προσπάθεια ευτελισμού των επιχειρημάτων όχι μόνο αυτών που δεν έχουν φαρμακείο, αλλά και αυτού εδώ του site!
  Άλλο: Ποιός είπε το φάρμακο «να μη δίνεται από το χέρι του φαρμακοποιού»; Τι είναι αυτό πάλι; Οι φαρμακοποιοί που δεν έχουν φαρμακείο και θέλουν να τους επιτραπεί να ανοίξουν τι είναι; Εκδοροσφαγείς; Μήπως ζήτησε κανείς να ανοίγουν φαρμακείο και οι πολιτικοί μηχανικοί; Τι είδους παραπλανητικά επιχειρήματα είναι αυτά; Λυπάμαι που το λέω, αλλά θυμίζουν την ολοσέλιδη καταχώρηση που δημοσίευσε στον Τύπο ο Σύνδεσμός σας, τα οποία έχουμε απαντήσει σε άλλο άρθρο που θα το βρείς, φαντάζομαι, ενδιαφέρον: http://www.greecesos.gr/?p=1143.

 5. Greece SOS says:

  Από τους Φαρμακοποιούς Χωρίς Φαρμακείο λάβαμε το ακόλουθο σχόλιο-απάντηση στο παραπάνω σχόλιο του Δημήτρη και το δημοσιεύουμε.
  Είναι φανερό από τα επιχειρήματα και το ύφος τους ότι είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου – σαφώς καλύτεροι από όσο θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στο Greece SOS, αφού υπεισέρχονται σε χρήσιμες λεπτομέρειες.

  Ας δούμε όμως τι υποστηρίζουν:

  1. Η νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, δεν είναι ούτε κοινή, ούτε ενιαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ψευδής και παραπλανητική η δήλωση ότι οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν πανευρωπαϊκά. Συγκεκριμένα, από τις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 15 (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία) υπάρχουν γεωγραφικοί ή/και πληθυσμιακοί περιορισμοί, στις 7 (Κύπρος, Τσεχία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Αγγλία) δεν υπάρχουν, ενώ για 2 (Σουηδία, Σλοβακία) δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
  2. Σε ότι αφορά τις τιμές φαρμάκου, στην συντριπτική πλειοψηφία, το περιθώριο κέρδος καθορίζεται από το είδος του φαρμάκου, και ποικίλλει ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
  3. Το φάρμακο, ασφαλώς χορηγείται και πρέπει να χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, δεδομένου ότι κάθε φάρμακο, είναι εν δυνάμει δηλητήριο σε μη σωστή χρήση και δοσολογία. Ο φαρμακοποιός, είναι και πρέπει να είναι το «φίλτρο» σε λανθασμένη ιατρική συνταγογράφηση, δοσολογία κλπ, καθώς και σε πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον ασθενή. Τη γνώση αυτή, την κατέχει μόνο ο φαρμακοποιός, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί ως επιστήμονας, έπειτα από πενταετή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στην Ελλάδα το “δια χειρός φαρμακοποιού” είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Στα φαρμακεία δουλεύουν ως επί το πλείστον ΑΣΧΕΤΟΙ με το αντικείμενο υπάλληλοι και όχι φαρμακοποιοί-υπάλληλοι (κοστίζουν ακριβά βλέπετε…)
  4. Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ψευδές ότι επιτρέπεται μόνο σε φαρμακοποιούς. Από τα 25 κράτη της ΕΕ, στα 12 (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία) , ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωτικά φαρμακοποιός, στα 12 (Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία) μπορεί να είναι ιδιώτης και να τα λειτουργεί με υπεύθυνους φαρμακοποιούς, ενώ σε 1 περίπτωση, αυτή της Σουηδίας, τα φαρμακεία μέχρι πρότινος ανήκαν στο κράτος (κρατικό μονοπώλιο). Σημείωση, στην Φιλανδία, δικαίωμα να ιδρύσουν φαρμακείο, έχουν μόνο οι κάτοχοι master φαρμακευτικής (αλήθεια, πόσοι από εσάς διαθέτετε αυτό το προσόν); Δεν είμαστε όμως υπέρ καμίας αλλαγής στο ιδιοκτησιακό, παρ όλη τη λάσπη που δεχόμαστε από παντού.
  5. Σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει όπως και εδώ η δυνατότητα να μεταβιβαστεί η επιχείρηση του φαρμακείου κατόπιν ιδιωτικού συμφωνητικού, με έκδοση καινούργιας άδειας λειτουργίας για το νέο φαρμακοποιό. Συγκεκριμένα, σε 17 χώρες μπορεί να μεταβιβαστεί με ιδιωτικό συμφωνητικό, σε 7 χώρες η άδεια κατατίθεται στο κράτος και ο νέος φαρμακοποιός την παραλαμβάνει με κάποια κριτήρια από την κρατική αρχή, ενώ για 2 χώρες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στην Γερμανία, σε κεντρικό δρόμο του Ντίσελντορφ, πωλήθηκε φαρμακείο πριν ένα μήνα, με πλήρες στοκ και 6 υπαλλήλους, προς 150.000 ευρώ. Πόσο θα κόστιζε το ίδιο φαρμακείο εδώ? Ρητορική ερώτηση, προς απάντησή σας.

  Για την ορθότητα των στοιχείων, μπορείτε να ανατρέξετε στην έκθεση 450 σελίδων που έγινε για λογαριασμό της ΕΕ. http://ec.europa.eu/internal_market/services/docs/pharmacy/appendices_en.pdf)

  Αφού λοιπόν αρέσκεστε στο να χρησιμοποιείτε την ΕΕ σαν παράδειγμα προς μίμηση, γιατί δεν αναφέρετε ότι σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, ο ιδιοκτήτης φαρμακείου δεν χρειάζεται να είναι φαρμακοποιός, σε 10 χώρες υπάρχουν και άλλα κανάλια πώλησης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ ή O.T.C ) εκτός από τα φαρμακεία, σε 10 χώρες υπάρχει ελεύθερο ωράριο, σε 7 χώρες δεν υπάρχουν γεωγραφικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί;

  Πείτε μου ποιο από τα μοντέλα αυτά θεωρείτε σωστό να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, και μην κρύβεστε και εσείς αλλά και ο ΠΦΣ πίσω από γενικότητες , βασιζόμενοι στην έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και των ΜΜΕ.

  Υ.Γ. Λαϊκισμοί του τύπου «δεν θελω να αγορασω δικια μου γιδα αλλα να ψοφησει η γιδα του γειτονα», ανήκουν σε συζητήσεις μεσημεριανών εκπομπών, και όχι σε επιχειρηματολογία επιστημόνων.

  Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο

 6. δημήτρης says:

  Από τον φαρμακοποιό Δημήτρη λάβαμε νέο σχόλιο-απάντηση στους Φαρμακοποιούς Χωρίς Φαρμακείο. Χαίρομαι που έχει δημιουργηθεί μια «καρπερή» πλατφόρμα διαλόγου. Θα παρακαλούσα όμως θερμά να προσέχουμε τα σημεία στίξης κτλ, για να είναι ευκολότερη η ανάγνωση των κειμένων.
  Ας δούμε το σχόλιο:

  Φιλοι μου καλημερα σε ολους.
  Διαβασα τις απαντησεις-αιτιασεις αλλα υπαρχουν πολλα αλλα…
  Κατά αρχας μια σημαντικη διευκρινηση για να βαζουμε τα πραγματα στη σωστη βαση…
  Η ευρωπαικη νομοθεσια είναι ενιαια για όλα τα κρατη μελη αλλα υπαρχουν διαφοροποιησεις από χωρα σε χωρα ,υπαρχουν χωρες που ακομη δεν εχουν εναρμονιστει πληρως και επονται και αυτες .και υπαρχουν ιδιαιτεροτητες από χωρα σε χωρα τις οποιες θα δουμε αναλυτικα. 
  Ας παρουμε τι ειπα ένα ένα με τη σειρα και τα επιχειρηματα των ΦΧΦ
  1-εγραψα..
  γιατι πανευρωπαικα ισχυουν περιορισμοι οσον αφορα στον αριθμο φαρμακειων? αποστασεις,πληθυσμιακα κριτηρια,κλπ
  απαντηση δικη μου πρωτα…
  η φιλοσοφια των οποιων περιορισμων είναι η εξης
  επειδη το φαρμακο δεν είναι προιον εμπορικο αλλα προιον + υπηρεσια και επειδη εχει χαρακτηριστει ως κοινωνικο αγαθο πρεπει να μπορεί ο κάθε πολιτης να εχει προσβαση σε αυτό.
  Το 2006 εξεδωσε η ευρωπαικη ενωση την οδηγια 123 (bolkenstain) η οποια θετει τους κανονες για την ελευθερη αγορα ,οσον αφορα την ελευθερη διακινηση, ανταγωνιστικοτητα κλπ. Με εξαιρεση το χωρο του φαρμακου για ποιοι λογο γι αυτόν που ανεφερα πριν.

  Να το δουμε με ένα παραδειγμα:
  Αν σε μια γειτονια σε μια πλατιουλα ανοιξουν 5 φαρμακεια είναι αυτονοητο ότι θα κλεισουν και τα πεντε αρα εκει θα δημιουργηθει φαρμακευτικο κενο γιατι απλα δεν θα είναι βιωσιμα σωστα?δεν αρκει ο κοσμος με τον τζιρο να τα κανει βιωσιμα..αυτο οδηγησε με τον καιρο τη διασπορα των φαρμακειων –που αυτό ηταν το νοημα των περιορισμων –σε ολη την επικρατεια που είναι σημαντικο για τον κάθε πολιτη να εχει προσβαση στο φαρμακο-κοινωνικο αγαθο.

  Είναι αυτονοητο ότι χωρες που δεν αντιμετωπιζουν προβλημα όπως η γερμανια που αν θυμαμαι καλα εχει 12 φαρμακεια ανα 100,000 χιλαδες κατοικους ενώ εμεις 96 στα 100,000 δεν εχουν αναγκη παρομοιας νομοθεσιας αυτή τη στιγμη η όπως η Σουηδια που τα φαρμακεια είναι κρατικα δεν εχει καμμια σχεση με αυτή τη νομοθεσια στη γαλλια για παραδειγμα ενας φαρμακοποιος μπορεί να διατηρη μεχρι 4 φαρμακεια με πτυχιουχο φαρμακοποιο στην αγγλια η λεγομενη σειρα boots που δεν πουλαγε ολη τη γκαμα φαρμακων αλλα καποια στη σειρα OTC υποχρεωνεται με αποφαση του οκτωβριου 2010 να εναρμονιστει πληρως.
  Απλα με τα πιο πανω παραδειγματα φαινεται καθαρα η ιδιαιτεροτητα κάθε χωρας οσον αφορα τις αναγκες της και τις υπαρχουσες υποδομες. Και επισης φαινεται καθαρα ότι χωρες που αντιμετωπιζουν καποιο προβλημα η χωρες που δεν αντιμετωπιζουν προσαρμοζουν αναλογως την νομοθεσια.
  Ο χαρακτηρισμος λοιπον ψευδης και παραπλανητικη δηλωση είναι ατυχης αν όχι δολιος και εξηγουμε:
  Δεν αμφισβητω τα στοιχεια σας γιατι να το κανω αλλωστε …λετε… σε 15 χωρες υπαρχουν και στις υπολοιπες όχι εκει που υπαρχουν εχουν λογο να υπαρχουν και εκει που δεν υπαρχουν δεν σημαινει ντε και καλα ότι είναι ξεφραγο αμπελι η κανω λαθος…εντεχνως όμως λετε ψευδης και παραπλανητικη βαζεται ταμπελα σε μενα ΓΙΑΤΙ?…εγω δεν σας εβαλα.
  Όταν ειπα υπαρχουν περιορισμοι πανευρωπαικοι δεν τους εξατομικευσα σε κάθε κρατος …σας εδωσα παραδειγματα αναλυτικα εννοωντας σαφως ότι πανευρωπαικα δεν κανει ο καθενας ότι θελει…
  Σας παραπέμπω σε ένα πινακα που μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση
  http://pharmateam.blogspot.com/2011/01/blog-post_07.html με αναλυτικα στοιχεια για την ευρωπη …

  Εγω απλα παρεθεσα καποιες ερωτησεις χωρις να αναλυσω καμμια… τωρα η αναλυση πιστευω ότι βοηθαει αρκετα…

  Απαντηση ΦΧΦ.

  Η νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων, δεν είναι ούτε κοινή, ούτε ενιαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ψευδής και παραπλανητική η δήλωση ότι οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν πανευρωπαϊκά. Συγκεκριμένα, από τις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 15 (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία) υπάρχουν γεωγραφικοί ή/και πληθυσμιακοί περιορισμοί, στις 7 (Κύπρος, Τσεχία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Αγγλία) δεν υπάρχουν, ενώ για 2 (Σουηδία, Σλοβακία) δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

  2-οι τιμες φαρμακου απ ότι φαινεται στον πινακα είναι συγκεκριμενες… και καθορισμενες… σε οσες χωρες αναφερει ο πινακας…

  3-οσον αφορα αυτό που λετε ότι στα φαρμακεια δουλευουν ασχετοι με το αντικειμενο υπαλληλοι αρα είναι επικινδυνοι για την υγεια δεν το γνωριζω απλα σκεφτομαι… λιγο
  Εγω δεν θα αφηνα ποτε κανενα να εκτελει συνταγες και να είναι μαναβης γιατι στην ουσια θα ΕΚΤΕΛΕΙ τον κοσμο κυριολεκτικα και μεταφορικα και τις συνεπειες ποιος θα τις πληρωσει?
  Αν παρ όλα αυτά εχεται υπ’ οψιν σας καποιο τετοιο φαρμακειο είναι απλο.
  Καταγγελια στον οικειο φαρμακευτικο συλλογο ,την νομαρχια ,το υπουργειο υγειας και το πραγμα λυνεται από μονό του…
  Γραφεται εσεις ….
  Στην Ελλάδα το «δια χειρός φαρμακοποιού» είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Στα φαρμακεία δουλεύουν ως επί το πλείστον ΑΣΧΕΤΟΙ με το αντικείμενο υπάλληλοι και όχι φαρμακοποιοί-υπάλληλοι (κοστίζουν ακριβά βλέπετε…)

  Σαν οριζοντιος αποκεφαλισμος μου ακουγεται είναι η εξαιρεση λοιπον το δια χειρος φαρμακοποιου αρα 12000 φαρμακεια στη χωρα παιζουνε με τη ζωή των πολιτων, παιζουν με τη δικη τους ζωή και τη δουλεια τους….?
  Γνωριζεται τι θα συμβει αν καποιος κανει λαθος σε ένα φαρμακο και συμβει κατι τι ακριβως γινεται…..και στραφουν οι δικοι του εναντιον του φαρμακοποιου με στοιχεια αποδεικτικα….
  Και πολύ θαθελα τα στοιχεια της εξαιρεσης που αναφερεται απ τον κανονα…
  Δηλαδη οι φαρμακοποιοι κλεβουν σημαινει κλεβουν ολοι?
  Οι δημοσιογραφοι κλεβουν κλεβουν ολοι?
  Ολοι μαζι σ’ ένα τσουβαλι
  Τι λογικοι ειναι αυτοι ΚΥΡΙΟΙ???

  Ποσα φαρμακεια στην χωρα εχουν υπαλληλο ξερετε;;;
  Το 95% δεν εχουν όχι επειδη είναι ακριβοι οι υπαλληλοι αλλα γιατι απλα τα οικονομικα δεν αρκουν γι αυτό…
  Ρωτηστε τον πανελληνιο συλλογο που εχει τα στοιχεια να σας τα δωσει….

  4-οσον αφορα το ιδιοκτησιακο θαθελα τα στοιχεια που μπορεί ενας ιδιωτης να εχει υπαλληλο φαρμακοποιο στις χωρες που αναφερεται και συντομα θα σας προσκομισω τα επισημα στοιχεια από τον PGEU
  Τα οποια και ζητησα. Είναι κατι που ετσι όπως το λετε μου φαινεται απιθανο απ οσα ξερω..
  Θα το δουμε συντομα….

  5-οσον αφορα το θεμα των αδειων…και της εντεχνης συγχυσης που εχει καλλιεργηθει εχω να πω
  τι ισχυει στη ελλαδα:
  Α-Η αδεια λειτουργιας και ιδρυσης του φαρμακειου που εχει ο φαρμακοποιος που αποχωρει καταργειται
  Και εκδιδεται νεα αδεια στον καινουριο φαρμακοποιο
  Β-όταν μιλαμε για κληρονομικοτητα που το ‘χουν ολοι καραμελλα ΕΛΕΟΣ
  Κληρονομικοτητα σημαινει τι;
  Εγω σαν φαρμακοποιος με φαρμακειο σε λειτουργια αν παθω κατι και πεθανω για να μην μεινουν τα παιδια μου και οι οικογενεια στο δρομο μου δινει το κρατος (όχι σε μενα γιατι θαχω γινει αστροσκονη), αλλα στην οικογενεια μου τη δυνατοτητα λειτουργιας του φαρμακειου μου με πτυχιουχο φαρμακοποιο για πεντε χρονια με την επωνυμια –κληρονομικο φαρμακειο-και μετα ανακαλειται η αδεια του μακαριτη και παμε στην παραγραφο ένα.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΕΛΟΣ
  Γ-αν εχω ένα παιδι και θελει να παρει το φαρμακειο μου πρεπει να είναι αδειουχος φαρμακοποιος για να παρει απ το κρατος δικη του αδεια…
  Το αν θα παρω χρηματα απ το παιδι μου αυτό αφορα εμενα… (βασει νομου εξ αλλου το παιδι εχει νομιμη μοιρα απέναντι στο γονιο)

  Αν δεν εχω παιδι η δεν θελει το παιδι να γινει φαρμακοποιος παμε παλι στην παραγραφο ένα.
  Συμφωνω με καποιο φαρμακοποιο που εχει τα τυπικα προσοντα οριζομενα απ το νομο τα εξης
  -την αξια του φαρμακειου ως επιχειρηση αυλη και υλικη
  Άϋλη (η πελατεια, η φημη, ο αγωνας του φαρμακοποιου τοσων χρονων, ο τζιρος του μαγαζιου δηλαδη)
  Υλικη(φαρμακα με απογραφη,επιπλωση αν αξιζει κλπ και υπολοιπος εξοπλισμος)

  Αυτό πουλιεται και τιποτε άλλο …αν τωρα ο φαρμακοποιος ζηταει τη μανα του και τον πατερα του αφηστε τον παρεα με τα φαντασματα…μια συμφωνια πρεπει να ικανοποιει και τα δυο μερη σωστα…
  Να δεχτω ότι επειδη το επαγγελμα υποκειται σε περιορισμους πιθανον αυτος που πουλαει το φαρμακειο του να θελησει να κερδοσκοπησει… τοτε απλα δεν αγοραζεις.

  Όλα αυτά βεβαια ισχυουν για καποιον που θελει να παρει ένα φαρμακειο σε λειτουργια και όχι να φτιαξει ένα καινουριο, οποτε παμε στους περιορισμους που ειπαμε πριν.

  Τι εγινε λοιπον τα τελευταια χρονια …διασπορα των φαρμακειων σε ολη τη χωρα αυτό ηταν και θεμιτο και καλο και για τους πολιτες και για τα υπαρχοντα φαρμακεια..
  Δεστε τον πινακα με αυτό το θεμα

  1999 9.099 φαρμακεία
  2000 9.155 ” ”
  2001 9.197 ” ”
  2002 9.249 ” ”
  2003 9.295 ” ”
  2004 9.390 ” ”
  2005 9.402 ” ”
  2006 10.080 ” ”
  2007 10.194 ” ”
  2008 10.950 ” ”
  2009 11.320 ”
  2010 11.870 ”

  Το συστημα δυστυχως μπουκωσε φρακαρε δεν χωραει αλλα φαρμακεια
  Ειπαμε σε μια πλατιουλα ανοιγουν πεντε κλεινουν και τα πεντε….

  Δεν μπορω να ξερω γιατι στο Ντισελντορφ πουληθηκε το συγκεκριμενο φαρμακειο αυτό δεν είναι στοιχειο που μπορεί να το αντιπαραθεσω με ένα αντιστοιχο φαρμακειο εδώ….
  Είναι ελαχιστα τα φαρμακεια στην ελλαδα με 6 φαρμακοποιους απ ότι ξερω…
  Με τον αριθμο των φαρμακειων που εχει η γερμανια που είναι πολύ λιγα…και με τους τζιρους των εκει φαρμακειων κατι δεν παει καλα στο ποσο που ακουγεται….

  Εδώ ένα αντιστοιχο φαρμακειο υποθετικο με 6 υπαλληλους θα πρεπει να μιλαμε για φαρμακειο με μηνιαιο τζιρο εξαψηφιο (ισως Μπακακος. Ίσως κανα δυο ακομη)
  6 υπαλληλοι μισθοι+ εισφορες σε ασφαλιστικα ταμεια ξερετε ποσο τζιρο πρεπει να κανει το μηνα να πληρωσει μόνο μισθους;

  Για λογους εντυπωσιασμου να μην λεμε πραγματα που είναι εξω απ την πραγματικοτητα.

  Οσον αφορα τη γιδα του γειτονα:
  Εντεχνως (τυχαιο;) απομονωσατε την τελευταια φραση…
  επρεπε ολοι να ειμαστε στην ιδια οχθη αλλα…
  διαιρει και βασιλευε κανουμε πραξη ολοι μας το εξης
  δεν θελω να αγορασω δικια μου γιδα αλλα να ψοφησει η γιδα του γειτονα

  Ειδατε πως αλλαζει το νοημα τις τελευταιας φρασης αν δεν είναι με την παραγραφο μαζι?
  Ολοι μαζι ειμαστε ειπα η θαπρεπε ναμαστε μαζι για να μην κανουμε πραξη τη γιδουλα…
  Ποσο απεχει απ το λαικισμο αυτή η παραγραφος και ποσο λαικισμο περιεχει η δικη σας προσπαθεια στρεβλωσης μιας εννοιας που στην ουσια είναι υπερ σας-μας

  Συνοψιζοντας μου αποδωσατε μεχρι στιγμης τα εξης
  -ψευδη και παραπλανητικη δηλωση
  -λαικιστη επιπεδου μεσημεριανων εκπομπων…

  Η αντιπαραθεση στοιχειων και επιχειρηματων κυριοι είναι υγεια.
  Σε οποιον κι ανηκει το δικιο η το αδικο η επιθεση όμως με τετοιο τροπο (βαζοντας ταμπελες) δεν νομιζω ότι βοηθαει κανεναν…

  Εγω απλα παρεθεσα την αποψη μου και προσπαθω να την τεκμηριωσω…όχι βαζοντας ταμπελες
  Περιμενω τα στοιχεία για το ιδιοκτησιακο.
  Στη διαθεση σας για ειλικρινη συζητηση.

 7. Greece SOS says:

  ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ:

  «Να το δουμε με ένα παραδειγμα:
  Αν σε μια γειτονια σε μια πλατειουλα ανοιξουν 5 φαρμακεια είναι αυτονοητο ότι θα κλεισουν και τα πεντε αρα εκει θα δημιουργηθει φαρμακευτικο κενο γιατι απλα δεν θα είναι βιωσιμα σωστα?δεν αρκει ο κοσμος με τον τζιρο να τα κανει βιωσιμα..αυτο οδηγησε με τον καιρο τη διασπορα των φαρμακειων –που αυτό ηταν το νοημα των περιορισμων –σε ολη την επικρατεια που είναι σημαντικο για τον κάθε πολιτη να εχει προσβαση στο φαρμακο-κοινωνικο αγαθο».

  Θα διαφωνήσω μαζί σας. Το φαινόμενο 5 φαρμακείων σε μία πλατειούλα, έναν εμπορικό δρόμο, ή έξω απο ένα νοσοκομείο, είναι κανόνας σήμερα στην Ελλάδα. Δεν είδαμε κανένα από αυτά τα φαρμακεία να κλείνει, αντιθέτως, ο νόμος για την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων (άρθρο 13, ΦΕΚ 93Α/2006), επιτρέπει σε φαρμακεία που λειτουργούν πάνω απο πέντε χρόνια, να μετακινούνται σε απόσταση 40 μέτρων από άλλο φαρμακείο, σε φαρμακεία που λειτουργούν πάνω απο δέκα χρόνια, σε απόσταση 20 (!!) μέτρων από άλλο φαρμακείο, ενώ αντίθετα, για τα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία (στην υποθετική περίπτωση που μπορούσαν να ανοίξουν με τα ισχύοντα πληθυσμιακά κριτήρια), η απόσταση αυτή κυμαίνεται απο 100 έως 250 μέτρα, ανάλογα με τον πληθυσμό. Μιλάτε για την διασπορά των φαρμακείων και ότι οφείλεται στα πληθυσμιακά κριτήρια…μεγάλη πλάνη. Πιστεύετε ότι φαρμακοποιοί σπουδάζουν μόνο οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων; Τα χωριά, τα νησιά και οι επαρχιακές πόλεις δεν βγάζουν φαρμακοποιούς που θέλουν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους στον τόπο τους; Όσα πληθυσμιακά κριτήρια και να μπουν, ο Αθηναίος, ο Θεσσαλονικός, και γενικά ο κάτοικος μεγάλων αστικών κέντρων, δεν πρόκειται ποτέ να μετακινηθεί σε έναν άλλο τόπο, όχι γιατί δεν θέλει να υπηρετήσει τους ανθρώπους που ζουν εκεί, αλλά γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις έχει μία οικογένεια, μία συγκεκριμένη ζωή που δεν θέλει ή δεν μπορεί να αποχωριστεί. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο επαρχιώτης φαρμακοποιός, προτιμά να παραμείνει στο χωριό του, και να δραστηριοποιηθεί σε ένα οικείο περιβάλλον, μακρυά από το αφιλόξενο περιβάλλον των αστικών κέντρων.

  «Είναι αυτονοητο ότι χωρες που δεν αντιμετωπιζουν προβλημα όπως η γερμανια που αν θυμαμαι καλα εχει 12 φαρμακεια ανα 100,000 χιλαδες κατοικους ενώ εμεις 96 στα 100,000 δεν εχουν αναγκη παρομοιας νομοθεσιας αυτή τη στιγμη».

  Η Γερμανία, διαθέτει αυτό τον αριθμό φαρμακείων, γιατί λειτουργεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Δεν παρατηρείται το φαινόμενο που αναφέρατε πριν, 5 φαρμακεια γυρω απο μια πλατειούλα, αλλά αντίθετα, τα 5 αυτά φαρμακεία, συγχωνεύονται σε 1, για οικονομία κλίμακας. Οι 5 φαρμακοποιοί, μετέχουν σε ένα φαρμακείο, και μοιράζονται λειτουργικά έξοδα, πελατεία, καλύτερες τιμές στα OTC, που δεν είναι διατιμημένο προϊόν, και έτσι γίνονται ανταγωνιστικοί. Μη συγκρίνετε λοιπόν αριθμό φαρμακείων σαν «πόρτες». Άντίθετα στην Ελλάδα, σε κάθε φαρμακείο, ιδιοκτήτης είναι ένας και μόνο φαρμακοποιός, πράγμα που εξηγεί τον μεγάλο αριθμό.

  «Όταν ειπα υπαρχουν περιορισμοι πανευρωπαικοι δεν τους εξατομικευσα σε κάθε κρατος …σας εδωσα παραδειγματα αναλυτικα εννοωντας σαφως ότι πανευρωπαικα δεν κανει ο καθενας ότι θελει…»

  Δεν είπα το αντίθετο, φυσικά και δεν μπορεί να κάνει κανείς ότι θέλει. Αλλά αναφέρατε μόνο την πλευρά που νομίζετε ότι σας συμφέρει (σαν κλάδος, όχι προσωπικα). Δεν αναφέρατε για παράδειγμα, ότι σε 8 χώρες της ΕΕ, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης OTC σε καταστήματα εκτός των φαρμακείων, στα οποία εργάζονται φαρμακοποιοί, δεν αναφέρατε ότι σε 12 κράτη δεν είναι υποχρεωτική η ιδιοκτησία του φαρμακείου από φαρμακοποιό, δεν αναφέρατε ότι σε 10 χώρες το ωράριο είναι ελεύθερο και όχι ρυθμισμένο. Τα στοιχεία αυτά, μπορείτε να τα βρείτε από μελέτη της ECORYS για λογαριασμό της ΕΕ, και είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της EE. http://ec.europa.eu/internal_market/services/pharmacy_en.htm (Appendixes). Θα μου επιτρέψετε, να τα θεωρώ πιο έγκυρα από αυτά που μου παραθέτετε, τα οποία προέρχονται απο τον PGEU, ο οποίος είναι το αντίστοιχο του ΠΦΣ όργανο για την Ευρώπη. Και αν αναρωτιέστε γιατί αμφισβητω τον ΠΦΣ, στην ίδια μελέτη, (Main Report) http://ec.europa.eu/internal_market/services/docs/pharmacy/report_en.pdf, στην υποσημείωση της σελίδας 48, αναφέρει ότι για τον έλεγχο ποιότητας, η Ελλάδα αρνήθηκε να συνεργαστεί. «The policy-makers and PROs in Spain and Greece have not been contacted to perform a quality check, as these organizations refused to cooperate» (αν δεν σας λέει κάτι αυτό για τις «αγαθές» τακτικές και προθέσεις του ΠΦΣ, εμένα μου λέει πολλα)

  «3-οσον αφορα αυτό που λετε ότι στα φαρμακεια δουλευουν ασχετοι με το αντικειμενο υπαλληλοι αρα είναι επικινδυνοι για την υγεια δεν το γνωριζω απλα σκεφτομαι… λιγο. Εγω δεν θα αφηνα ποτε κανενα να εκτελει συνταγες και να είναι μαναβης γιατι στην ουσια θα ΕΚΤΕΛΕΙ τον κοσμο κυριολεκτικα και μεταφορικα και τις συνεπειες ποιος θα τις πληρωσει?
  Αν παρ όλα αυτά εχεται υπ’ οψιν σας καποιο τετοιο φαρμακειο είναι απλο. Καταγγελια στον οικειο φαρμακευτικο συλλογο ,την νομαρχια ,το υπουργειο υγειας και το πραγμα λυνεται από μονό του…»

  Δεν έχω σκοπό της ζωής μου να κυκλοφορώ με μαύρη κουκούλα… Ο έλεγχος είναι αρμοδιότητα του συλλόγου σας και όχι δικός μου. Τα φαινόμενα αυτά, τα γνωρίζει πολύ καλά ο ΠΦΣ, αλλά δεν είδα ποτέ να γίνεται κάτι….Omerta αν ξερετε τι σημαινει αυτο… Στην περιοχή μου, λειτουργούν 12 φαρμακεία. Ούτε ένα δεν έχει υπάλληλο, όχι φαρμακοποιό, αλλά βοηθό φαρμακείου. Το αν συμβεί κάποιο λάθος, φαίνεται ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα από το κόστος να προσλάβουν επιστήμονα και όχι μπακάλη.

  «Δηλαδη οι φαρμακοποιοι κλεβουν σημαινει κλεβουν ολοι?
  Οι δημοσιογραφοι κλεβουν κλεβουν ολοι?
  Ολοι μαζι σ’ ένα τσουβαλι
  Τι λογικοι ειναι αυτοι ΚΥΡΙΟΙ???»

  Δεν είπαμε ποτέ ότι όλοι κλέβουν. Ποτε!

  «Ποσα φαρμακεια στην χωρα εχουν υπαλληλο ξερετε;;;

  Το 95% δεν εχουν όχι επειδη είναι ακριβοι οι υπαλληλοι αλλα γιατι απλα τα οικονομικα δεν αρκουν γι αυτό…
  Ρωτηστε τον πανελληνιο συλλογο που εχει τα στοιχεια να σας τα δωσει….»
  Στην περιοχή μου τα 10 από τα 12. Για τα στοιχεία του ΠΦΣ, σας είπα την άποψή μου.
  «4-οσον αφορα το ιδιοκτησιακο θαθελα τα στοιχεια που μπορεί ενας ιδιωτης να εχει υπαλληλο φαρμακοποιο στις χωρες που αναφερεται και συντομα θα σας προσκομισω τα επισημα στοιχεια από τον PGEU
  Τα οποια και ζητησα. Είναι κατι που ετσι όπως το λετε μου φαινεται απιθανο απ οσα ξερω..
  Θα το δουμε συντομα….»

  Μετρήστε λοιπόν:
  1. Βέλγιο
  2. Τσεχία
  3. Εσθονία
  4. Ιρλανδία: Όχι, υπό προϋποθέσεις.
  5. Λιθουανία
  6. Λουξεμβούργο
  7. Μάλτα
  8. Ολλανδία
  9. Πολωνία
  10. Σλοβακία
  11. Σλοβενία
  12. Αγγλία
  Τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη που σας προανέφερα. Βρίσκεται σε pdf, εδώ: http://ec.europa.eu/internal_market/services/docs/pharmacy/appendices_en.pdf

  «5-οσον αφορα το θεμα των αδειων…και της εντεχνης συγχυσης που εχει καλλιεργηθει εχω να πω
  τι ισχυει στη ελλαδα:
  Α-Η αδεια λειτουργιας και ιδρυσης του φαρμακειου που εχει ο φαρμακοποιος που αποχωρει καταργειται
  Και εκδιδεται νεα αδεια στον καινουριο φαρμακοποιο»
  Δεν διαφωνούμε, μόνο που η νέα άδεια λειτουργίας, εκδίδεται κατόπιν αποχώρησης του υπο συνταξιοδότηση φαρμακοποιού, και αφού ο νέος φαρμακοποιός έχει πληρώσει τα ποσά που όλοι πλέον γνωρίζουμε για να μπει μέτοχος στο φαρμακείο του παλιού, λίγο πριν αυτός βγει στη σύνταξη, οπότε και το φαρμακείο περνάει στο όνομα του εναπομείναντος μετόχου, δηλαδή του καινούργιου.

  «Β-όταν μιλαμε για κληρονομικοτητα που το ‘χουν ολοι καραμελλα ΕΛΕΟΣ
  Κληρονομικοτητα σημαινει τι;
  Εγω σαν φαρμακοποιος με φαρμακειο σε λειτουργια αν παθω κατι και πεθανω για να μην μεινουν τα παιδια μου και οι οικογενεια στο δρομο μου δινει το κρατος (όχι σε μενα γιατι θαχω γινει αστροσκονη), αλλα στην οικογενεια μου τη δυνατοτητα λειτουργιας του φαρμακειου μου με πτυχιουχο φαρμακοποιο για πεντε χρονια με την επωνυμια –κληρονομικο φαρμακειο-και μετα ανακαλειται η αδεια του μακαριτη και παμε στην παραγραφο ένα.
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΕΛΟΣ»

  Επίσης δεν διαφωνούμε. Μόνο που πρόκειται για ένα καθεστώς ιδιοκτησίας φαρμακείου, από μη φαρμακοποιό. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Εσείς, είστε υπέρ;

  «Τι εγινε λοιπον τα τελευταια χρονια …διασπορα των φαρμακειων σε ολη τη χωρα αυτό ηταν και θεμιτο και καλο και για τους πολιτες και για τα υπαρχοντα φαρμακεια..
  Δεστε τον πινακα με αυτό το θεμα
  1999 9.099 φαρμακεία
  2000 9.155 » »
  2001 9.197 » »
  2002 9.249 » »
  2003 9.295 » »
  2004 9.390 » »
  2005 9.402 » »
  2006 10.080 » »
  2007 10.194 » »
  2008 10.950 » »
  2009 11.320 »
  2010 11.870 »

  Μπορείτε να μου πείτε την πηγή των στοιχείων αυτών; Εγώ τα μόνα επίσημα στοιχεία που γνωρίζω, είναι αυτά της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τελευταία καταμέτρηση το 2006. (http://www.statistics.gr) οπου ο αριθμος των φαρμακειων ειναι: 2004: 9.211, 2005: 9.321, 2006: 9.375. Το 2006 ειναι και η τελευταια επισημη καταγραφη. Βλεπουμε οτι απο το 2004 εως το 2005 ανοιξαν 110 καινουργια φαρμακεια, και απο το 2005 εως το 2006 ανοιξαν 54 καινουργια φαρμακεια. Δεδομενου του κλειστου χαρακτηρα του επαγγελματος, θελετε να μας πειτε οτι στα επομενα 4 χρονια μεχρι το 2010, ανοιξαν αλλα 2.625 (!!!!!) φαρμακεια, δηλαδη μεσος ορος 656 νεα φαρμακεια ετησιως!!!!
  Βλέπετε, ότι για όσα λέω, σας παραθέτω στοιχεία, απο ανεξάρτητες πηγές. Στη διάθεσή σας

 8. δημήτρης says:

  Καλημερα και παλι…εδώ ειμαστε

  1-Εγω ειπα σε μια πλατειουλα και μονό σ αυτή..η τεχνη της διαχυσης μου είναι αρκετα γνωστη
  Λετε μια πλατιουλα,έναν εμπορικο δρομο,εξω από ένα νοσοκομειο…αν μπουμε και στο google earth και το δουμε από 20km υψος αλλαζουν τα πραγματα
  Αν είναι να παιζουμε γλωσσικα με τις εννοιες τοτε ας σταματησουμε εδώ ο χρονος μου είναι πολυτιμος
  Όταν λεμε πλατιουλα λεμε μια γειτονια με τον αντιστοιχο κοσμο γυρω και τα αμετρητα φαρμακεια γυρω γυρω…

  2-ο νομος 93/2006 για τη μεταφορα φαρμακειων που επικαλειστε ξερετε γιατι εγινε?
  Οσον αφορα τη μεταφορα και εξηγουμε
  Α-αν μετα από 5 η 10 χρονια κλπ για καποιους λογους (ιδιοχρηση,εκβιασμο του ιδιοκτητη του κτιριου για υπερογκο ενοικιο ,αγορα ενός οικηματος από τον ιδιοκτητη κλπ) να μπορεί το φαρμακειο να μεταφερθει ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ που εχει εγκριθει η αδεια και είναι αυτονοητο ότι να είναι οσο πιο κοντα γινεται με την προηγουμενη θεση .(για να διατηρηση καποιο μερος της υπαρχουσας πελατειας)
  Αυτό για διασφαλιση του φαρμακοποιου για ότι ειπαμε πριν τηρωντας τις κλιμακωτες αποστασεις που αναφεραται εσεις
  Αυτό κυριοι δεν εχει σχεση με την επιβιωση στην πλατειουλα ενταξει??

  3-Πιστεύετε ότι φαρμακοποιοί σπουδάζουν μόνο οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων; Τα χωριά, τα νησιά και οι επαρχιακές πόλεις δεν βγάζουν φαρμακοποιούς που θέλουν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους στον τόπο τους;

  Τι σχεση εχει αυτό κυριοι??δεν ανοιγουμε φαρμακειο βασει εντοπιοτητας θα ηταν ιδεατο καλο αρκει να είναι και δυνατον (η ρημαδα η πλατιουλα που ειπαμε πριν)
  Τι λογικη είναι αυτή ?κι ας μπουμε στη λογικη αυτή να δουμε το τελος της
  Μετα από 10 χρονια χρησης της λογικης αυτης θα σταματησει ο κάθε τοπος να βγαζει φαρμακοποιους και ανοιξανε μεν οσοι προλαβανε οι υπολοιποι που ερχονται από πισω???κι αυτοι θα λενε τα ιδια –φαυλος κυκλος –και ναμαστε παλι απ την αρχη δηλαδη βολευτηκατε εσεις και μετα ??μπραβο ωραια λογικη αλλα δεν θα συμφωνησω μαζι σας

  4-πως και τι εννοειται ανταγωνισμο στα φαρμακεια κυριοι??
  Δωστε μερικες λεπτομερειες γιατι μαλλον δεν γνωριζετε καθολου το αντικειμενο του
  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ-όχι του γερμανικου
  Ξερετε ποσο της εκατο είναι ο τζιρος των παραφαρμακων με τα OTC μεσα 8-12 στην μεγαλη πλειοψηφια των φαρμακειων…?
  Άλλο ανταγωνισμο δεν γνωριζω βοηθηστε με λιγο…

  5-Δεν αναφέρατε για παράδειγμα, ότι σε 8 χώρες της ΕΕ, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης OTC σε καταστήματα εκτός των φαρμακείων

  Με αδικεις ανεφερα την αγγλια και τα boots ….την καταληξη την ειδαμε..
  Τωρα σε τι OTC αναφερεσαι ?
  Αν εννοεις την ασπιρινη που δεν υπαρχει πολύ κακως υπαρχει στα περιπτερα..και αλλου…ο μπαρμπα κωστας ο περιπτερας δεν γνωριζει ο καημενος ότι ενας που παιρνει αντιθρομβωτικα δεν κανει να παρει ασπιρινη….(το πιο απλο παραδειγμα)
  Θυμασαι τι εγινε με τα λεγομενα πρασινα μαγαζια πριν μια 10ετια εδώ…
  Και τα κλεισανε αρον αρον….(η τα εκλεισε η μαφια των φαρμακοποιων?)
  Δευτερη αδικια….ζητησα στοιχεια για το ιδιοκτησιακο της ευρωπης χωρις να αμφισβητω αυτά που λες…μην με παραπεμπεις σε μια μελετη χ σελιδων κανε μου copy paste το κομματι που εσυ ξερεις που είναι…να το δω δεν εχω τοσο απλετο χρονο για τη συντομια της συζητησης,
  Οσον αφορα το ωραριο αυτό τη σχεση εχει ?
  Πιθανον η γερμανια με την αναλογια των φαρμακειων ,τον αριθμο των υπαλληλων κλπ να εχει άλλο ωραριο…
  Διακρινω μια συμπτωση αποψεων σας με αυτή του μνημονιου (κανω λαθος)
  Εχεις ακολουθησει το καθημερινο ωραριο του ελληνικου φαρμακειου να το νοιωσεις στο πετσι σου(δεν μιλαω μετα από διανυκτερευση που συνεχιζεις δευτερη μερα…)
  Προχθες σαββατο ξεκινησαν οι επιπλεον εφημεριες…..σε λιγες μερες θα δεις τα στοιχεια του συλλογου….
  Το φαρμακειο κυριοι εχει εξοδα για οσες ωρες μενει ανοικτο….την αμοιβη αστη να παει ….τοτε για το κρατος εισαι κοινωνικος λειτουργος τις άλλες μερες κλεβεις….

  6-δικαιωμα σου να αμφισβητεις τα στοιχεια του ΠΦΣ και του ευρωπαικου συλλογου…ολοι σ ένα τσουβαλι παλι…
  Το ότι αρνηθηκε η ελλαδα να στειλει ποιοτικα στοιχεια δεν γνωριζω από ποιον ζητηθηκαν..
  Απ ότι καταλαβαινω στη σελιδα 48 που αναφερεις τα στοιχεια από κάθε χωρα τα ζητησαν απ τους αρμοδιους συλλογους η από το επισημο κρατος???
  Γιατι αν τα ζητησαν από συλλογους πως εκει δεχεσαι την ειλικρινεια αυτων των συλλογων που εκπροσωπουνται από τον PGEU…?και αλλου όχι…
  Βοηθησε με λιγο…..

  7-αν θεωρεις μαυρη κουκουλα να προφυλαξεις καποιον επειδη ενας φαρμακοποιος είναι ασυνειδητος είναι μια αποψη…
  Ο ελεγχος επειδη δεν το γνωριζεις καλα ανηκει στο κρατος κατά κυριο λογο και επικουρικα στον οικειο συλλογο….και για λιγη βοηθεια το πιο κοντινο φαρμακειο σε αυτό που εχει μαναβη και δινει φαρμακα θα τον ειχε κλεισει σε μια μερα…..
  Αυτό σαν εξηγηση για την omerta….που αναφερεις….δεν στεκει…
  Οσον αφορα το λαθος ενημερωσου λιγο τι σημαινει αυτό νομικα στην αναποδη και μετα λιθοβολησε….ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΩΣ…..

  8-οσον αφορα τα στοιχεια των φαρμακειων από τον ΠΦΣ…
  Μου λετε τα μονα επισημα στοιχεια που γνωριζεται είναι της στατιστικης υπηρεσιας καλο πολύ καλο και μαλιστα σταματανε στο 2006
  Δεν ακουσατε τιποτε για greek statistics ?
  Επειδη αγνοειται το θεμα δυστυχως…
  Όταν ανοιγει καποιο φαρμακειο πρεπει να εγγραφει στον οικειο φαρμακευτικο συλλογο που παιρνει ένα αριθμο μητρωου που τον χρησιμοποιει σε ολη του τη ζωή και με αυτόν συναλλασεται με τα ασφαλιστικα ταμεια και επισης καταχωρειται στα μητρωα φαρμακοποιων της οικειας νομαρχιας …με την αντιστοιχη αδεια
  Καντε τηλεφωνα σε ολους τους συλλογους και ζητηστε την τελευταια εγγραφη
  Αρα συμπερασμα-χρυση ευκαιρια-διασταυρωστε τα στοιχεια νομαρχιας και συλλογου και ξεμπροστιαστε τους…..πως φαινεται…..?
  Με ανεπαρκεια στοιχειων διαχυση διαλογου δεν νομιζεται ότι καταρρεουν τα οποια επιχειρηματα εχετε…?

  9-οσον αφορα το κληρονομικο που λετε….
  Ειστε κυριοι τοσοι αναλγητοι???και θελετε και συμπαρασταση ??

  Λοιπον για να μην παιζουμε με τις λεξεις…εσεις δηλαδη όχι εγω…
  Ειπα ότι αν εγω πεθανω ξαφνικα ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ… η οικογενεια μου εχει δικαιωμα ΑΝ ΘΕΛΕΙ ,ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ,ΑΝ….να προσλαβει ένα φαρμακοποιο στην προθηκη του φαρμακειου θα γραφει κληρονομικο φαρμακειο για 5 χρονια.και μετα τελος…
  Τι προτεινεται να βγει η γυναικα μου να κανει πεζοδρομιο,τα παιδια μου στα φαναρια…να ζητανιευουν…επειδη ειχαν την ατυχια να χασουν τον πατερα τους…
  Να τους εκτελεσουν με συνοπτικες διαδικασιες…τι από όλα???
  Τι θα πει προκειται για καθεστως ιδιοκτησιας φαρμακειου από μη φαρμακοποιο…?
  Προκειται για μια ιδιαιτερη κατασταση που πρεπει σε ένα κρατος δικαιου να προστατευθει στοιχειωδως μια οικογενεια ..μια περιουσια καποιες ζωες…
  Και αυτό είναι για συγκεκριμενο χρονικο διαστημα με maximum 5 χρονια…

  Επειδη μαλλον περνατε απ εξω από ένα φαρμακειο κι εχετε μεσανυχτα γυρω από το αντικειμενο ακουστε…
  Ένα φαρμακειο που λειτουργει εχει αγορες και πωλησεις εχει οφειλες και του οφειλουν,επειδη εδώ στην ελλαδα αυτά είναι πολύ ομιχλωδη…τι γινεται
  Η γυναικα μου –χηρα-εκτος ολων των αλλων θα πρεπει να καλυψει επιταγες,οφειλες,εκρεμμοτητες,εισπραξεις από ταμεια όλα τα θεματα του φαρμακειου…οικονομικα και μη..
  Και το κυριοτερο αυτή την ανατροπη στη ζωή της οικογενειας να μπορεσει να σταθει
  Και με διαδιακασιες εξπρες μην τυχον διατηρει φαρμακειο από μη φαρμακοποιο….συμφωνα με τα λεγομενα σας…
  Για πυρι μυχθητω…..
  Τελικα ειχα δικηο με τη γιδουλα ετσι???
  Ο διαλογος βγαζει νοημα σιγα σιγα….
  Υπαρχουν νομοι κυριοι για συνεχιση περιουσιας,διαδοχη οικογενειας ,προστασιας ανηλικων κλπ…

  Δεν θυμαμαι πια χωρα ινδια νομιζω παλιοτερα όταν πεθαινε ο προστατης της οικογενειας θαβανε και τη οικογενεια μαζι…

  Εσεις λετε ειστε αντιθετοι με αυτό ΕΓΩ ειμαι εναντιον σας….εσεις δεν θελετε να βρεθει μια λυση για σας που δεν εχετε δικο σας φαρμακειο ΘΕΛΕΤΕ το δικο μου φαρμακειο
  ΑΤΟΠΗΜΑ ΚΥΡΙΟΙ…μεγαλο και ασυγχωρητο….

 9. Greece SOS says:

  ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ:

  1. «Τωρα σε τι OTC αναφερεσαι? Αν εννοεις την ασπιρινη που δεν υπαρχει πολύ κακως υπαρχει στα περιπτερα… και αλλου… ο μπαρμπα κωστας ο περιπτερας δεν γνωριζει ο καημενος ότι ενας που παιρνει αντιθρομβωτικα δεν κανει να παρει ασπιρινη….(το πιο απλο παραδειγμα)»
  Απάντηση: Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι τα OTC (Over The Counter), με βάζετε σε σκέψεις… Αναφέρομαι σε όλα αυτά τα σκευάσματα που δεν απαιτούν συνταγή γιατρού (παυσίπονα, βιταμίνες, κλπ), σε βρεφικά προϊόντα, γάλατα, μετρητές σακχάρου, ορθοπεδικά, και γενικά σε ότι δικαιούται από το νόμο να πουλάει ένα φαρμακείο, εκτός απο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Όσο για τη διάθεση ασπιρίνης από τα περίπτερα, θα περίμενα από ένα φαρμακοποιό να είναι πιο καλά ενημερωμένος, διότι η διάθεση ασπιρίνης και παρακεταμόλης από τα περίπτερα, έχει απαγορευτεί εδώ και 4 χρόνια περίπου.

  2. «Δευτερη αδικια… ζητησα στοιχεια για το ιδιοκτησιακο της Eυρωπης χωρις να αμφισβητω αυτά που λες… μην με παραπεμπεις σε μια μελετη X σελιδων κανε μου copy paste το κομματι που εσυ ξερεις που είναι… να το δω δεν εχω τοσο απλετο χρονο για τη συντομια της συζητησης»
  Απάντηση: Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας δώσω μασημένη τροφή. Στη μελέτη αυτή, τα στοιχεία παρουσιάζονται ανά χώρα, και ξεκινάνε από τη σελίδα 171. Θα παραπονεθώ στον συντάκτη της, γιατί δεν έχει φτιάξει μια λίστα για να σας διευκολύνει.

  3. «Το ότι αρνηθηκε η Eλλαδα να στειλει ποιοτικα στοιχεια δεν γνωριζω από ποιον ζητηθηκαν. Απ ότι καταλαβαινω στη σελιδα 48 που αναφερεις τα στοιχεια από κάθε χωρα τα ζητησαν απ τους αρμοδιους συλλογους η από το επισημο κρατος??? Γιατι αν τα ζητησαν από συλλογους πως εκει δεχεσαι την ειλικρινεια αυτων των συλλογων που εκπροσωπουνται από τον PGEU…?και αλλου όχι… Βοηθησε με λιγο…..»
  Απάντηση: Αγαπητέ μου κύριε, δεν διαβάσατε προσεκτικά αυτά που σας έγραψα. Εν πάση περιπτώσει, τα στοιχεία ζητήθηκαν από την εταιρία που διεξήγαγε την μελέτη, και ζητήθηκαν και από τους συλλόγους, και από το επίσημο κράτος. Τα στοιχεία που παρουσιάζει η μελέτη, προέκυψαν από συνδυασμό πηγών και διασταυρώσεων και για το λόγο αυτό τα εμπιστεύομαι. Επίσης, από τη στιγμή που η σγκεκριμένη μελέτη είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, την θεωρώ την πιο έγκυρη από οποιαδήποτε άλλα στοιχεία υπάρχουν.

  5. «οσον αφορα τα στοιχεια των φαρμακειων από τον ΠΦΣ… Μου λετε τα μονα επισημα στοιχεια που γνωριζεται είναι της στατιστικης υπηρεσιας καλο πολύ καλο και μαλιστα σταματανε στο 2006. Δεν ακουσατε τιποτε για greek statistics ? Επειδη αγνοειτε το θεμα δυστυχως… Όταν ανοιγει καποιο φαρμακειο πρεπει να εγγραφει στον οικειο φαρμακευτικο συλλογο που παιρνει ένα αριθμο μητρωου που τον χρησιμοποιει σε ολη του τη ζωή και με αυτόν συναλλασεται με τα ασφαλιστικα ταμεια και επισης καταχωρειται στα μητρωα φαρμακοποιων της οικειας νομαρχιας …με την αντιστοιχη αδεια. Καντε τηλεφωνα σε ολους τους συλλογους και ζητηστε την τελευταια εγγραφη. Αρα συμπερασμα -χρυση ευκαιρια- διασταυρωστε τα στοιχεια νομαρχιας και συλλογου και ξεμπροστιαστε τους… πως φαινεται…? Με ανεπαρκεια στοιχειων διαχυση διαλογου δεν νομιζετε ότι καταρρεουν τα οποια επιχειρηματα εχετε…?»
  Απάντηση: Ναι, βεβαια, η ανεπάρκεια στοιχείων μου είναι ολοφάνερη για κάποιον που βαριέται να μπει στον κόπο να τα διαβάσει.

  6. «οσον αφορα το κληρονομικο που λετε…. Ειστε κυριοι τοσοι αναλγητοι??? και θελετε και συμπαρασταση?? Λοιπον για να μην παιζουμε με τις λεξεις… εσεις δηλαδη όχι εγω… Ειπα ότι αν εγω πεθανω ξαφνικα ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ… η οικογενεια μου εχει δικαιωμα ΑΝ ΘΕΛΕΙ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΑΝ….να προσλαβει ένα φαρμακοποιο στην προθηκη του φαρμακειου θα γραφει κληρονομικο φαρμακειο για 5 χρονια.και μετα τελος… Τι προτεινεται να βγει η γυναικα μου να κανει πεζοδρομιο, τα παιδια μου στα φαναρια…ν α ζητανευουν…επειδη ειχαν την ατυχια να χασουν τον πατερα τους… Να τους εκτελεσουν με συνοπτικες διαδικασιες… τι από όλα???»
  Απάντηση: Μας συγκινήσατε… Οι σύζυγοι ιατρών, οδοντιάτρων, δικηγόρων, βγαίνουν στο πεζοδρόμιο σε περίπτωση θανάτου των επιστημόνων συζύγων τους; Λαμβάνουν, όπως και οι σύζυγοι των φαρμακοποιών, τη σύνταξη των θανόντων συζύγων τους. Αλλά εσείς θέλετε ΚΑΙ τη σύνταξη ΚΑΙ το φαρμακείο. Αλήθεια, οι σύζυγοι φαρμακοποιών, έπειτα από την πάροδο των 5 ετών, πως επιβιώνουν;

  7. «Τελικα ειχα δικηο με τη γιδουλα ετσι???»
  Απάντηση: Τελικά είχα δίκιο με την επιχειρηματολογία τύπου μεσημεριανών εκπομπών, έτσι;

  Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον ειρμό των σκέψεών σας. Και επειδή όπως αναφέρατε και εσείς, ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ χρόνος είναι πολύτιμος, σας χαιρετώ. Τα συμπεράσματα, ανήκουν στους αναγνώστες.

 10. δημητης says:

  Aκριβως. Tα συμπερασματα στους αναγνωστες…

  Παντα στη διαθεση σας…..

 11. Greece SOS says:

  “Στην προκλητική αφίσα του ΦΣΘ δεν θα μπορούσαμε να μην απαντήσουμε με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για κάθε χώρα που οι Γκεμπελιστές των ιδιοκτητών φαρμακείων θέλουν να προβάλουν προκειμένου να πάρουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη, η οποία παρατηρεί τον ευτελισμό των επιχειρημάτων του κλάδου σε όλο του το μεγαλείο.

  Αφού ξέθαψαν παλιές συμφωνίες με Εβραίους, με Εξωγήινους και με άλλους φανταστικούς εχθρούς, είπαν να πετάξουν τις μάσκες και να τοποθετηθούν απέναντι στον πραγματικό “εχθρό” τους, που είναι όλοι οι άνεργοι, αποκλεισμένοι φαρμακοποιοί, τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, οι επιστήμονες που έψαξαν άλλες διεξόδους προκειμένου να εργαστούν με αξιοπρέπεια και να μην προσφέρουν μαύρα εφ’άπαξ σε αυτούς ή να αυτοεξοριστούν.

  Με τέτοιες κινήσεις ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ οτι τρέμουν τον ανταγωνισμό στις υπηρεσίες προς τον ασθενή πολίτη, οτι τρέμουν τις γνώσεις και τον υψηλό επαγγελματισμό των νέων συναδέλφων τους. ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ, οτι όταν μοιραστεί η πίτα, αυτοί θα έχουν το μικρότερο μερίδιο, γιατί αυτό τους αξίζει τελικά εφ’ όσον επαναπαύτηκαν στην ασφάλεια των προηγούμενων ρουσφετολογικών Νόμων που αυτοί έφτιαχναν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις απλά υπέγραφαν. Φοβούνται μήπως όλοι εμείς που μας αγνοούσαν επιδεικτικά όταν τους ζητούσαμε ένα μεροκάματο ως υπάλληλοι, που τους ζητιάνευαμε να μας αποκαλύψουν τα κενά χωριά μιας περιοχής για να αυτοεξοριστούμε και δεν παίρναμε καμία απάντηση, που μας περιφρονούσαν όταν δουλεύαμε πωλητές στις εταιρίες για ένα ξεροκόμματο, μήπως αλλάξουμε το κατεστημένο του βολέματος και βρεθούν οι ίδιοι από “Δήμαρχοι κλητήρες”. Καλά κάνουν και φοβούνται… Γιατί οι εποχές του άκρατου βολέματος θα περάσουν ανεπιστρεπτί. Πρέπει να φυσήξει καθαρός αέρας επιτέλους…
  Και τώρα διαβάστε για την Αυστρία που τόσο αγαπάτε κύριοι Γκεμπελιστές του ΦΣΘ. Μήπως θέλετε και στοιχεία από την Ολλανδία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Γερμανία, την Ελβετία; Μήπως από τις 27 χώρες στις 16 δεν υπάρχουν πληθυσμιακοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος;

  Austria
  There are nine full-line wholesalers, members of ARGE Pharmazeutika, in Austria: Herba Chemosan (www.herba-chemosan.at), Kwizda (www.kwizda.at), Phoenix (www.myphoenix.at), Jacoby, Richter, L Kögl, G&M, Mayrhofer and Pharmosan. Herba Chemosan (acquired by Celesio) is the market leader. Direct delivery to pharmacies by manufacturers is allowed (as long as a wholesaling authorisation is held) but is uncommon.
  Patients receive medicines from main pharmacies (1,160), branch pharmacies (18) and self-dispensing doctors (992). A pharmacy may establish a maximum of one branch within 4 kilometres of the original pharmacy. One quarter of all public pharmacies are found in the capital Vienna. Only pharmacists or partnerships where a pharmacist’s share is 51% are allowed to own pharmacies, with wholesalers Herba, Phoenix and Jacoby holding minority interests in some premises.
  A number of preconditions must be fulfilled to open a new pharmacy:
  • the responsible pharmacist must have a minimum of five years’ experience, be an EEA national and have a good command of the German language;
  • there must be a physician’s surgery in the neighbourhood;
  • the nearest alternative pharmacy must be at a minimum distance of 500 metres;
  • each of the neighbouring pharmacies must still have the potential to supply 5,500 people; and
  • the pharmacist owner can only own one pharmacy.
  Dispensing doctors, who can supply both prescription medicines and OTCs, are supposed to procure supplies from pharmacies, though several wholesalers hold pharmacy licences to get round this restriction.

  Πηγή: PGEU/WHO
  Κύριοι Γκεμπελιστές του ΦΣΘ, σκεφτείτε… Θέλετε καθεστώς σαν της Αυστρίας;;
  Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακείο

  http://efimereyon.blogspot.com/2011/01/blog-post_7293.html

 12. Greece SOS says:

  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

  Η κ. Σακοράφα, προκάλεσε το κοινό αίσθημα με την ομιλία της στην Βουλή των Ελλήνων, μια και ο λόγος της ήταν πιστή αποτύπωση εντύπου του Φ.Σ.Α. Άξιος ο μισθός σας….
  ……………………………………………………………………………………………….
  Σ.Σ: “Στο τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου υπάρχουν διατάξεις για το φάρμακο, για τα φαρμακεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Με δεξιοτεχνία ο Υπουργός αλλά και τα γνωστά «παπαγαλάκια» προσπαθούν και καταφέρνουν να μετατρέψουν μια πολιτική διαφωνία σε μια μάχη της Κυβέρνησης από τη μία και μιας συντεχνίας από την άλλη. Γνωστή τακτική σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
  Μάλιστα με όχημα την προπαγάνδα προς τους πολίτες, τούτη την ακραία επιθετική περίοδο με θεωρίες του τύπου ότι ο ανταγωνισμός θα μειώσει τη λιανική τιμή, ενώ για την χονδρική δεν γίνεται λόγος κανένας, διαμορφώνεται στη κοινή γνώμη η πεποίθηση ενός δίκαιου και φιλολαϊκού νομοσχεδίου.
  Η αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια ισχύουν για την εγκατάσταση των φαρμακείων σε όλη την Ευρώπη. Εάν αυτά καταργηθούν, φαρμακεία θα υπάρχουν μόνο στα κέντρα παραγωγής συνταγών, στις μεγάλες πόλεις δηλαδή.
  Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι είμαστε η χώρα με το πλέον διευρυμένο δίκτυο πρόσβασης στη φαρμακευτική περίθαλψη.
  Η τρίτη αλήθεια είναι ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ενώ είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κάτω από αυτό, αφού ο φαρμακοποιός στην πραγματικότητα χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία για πάνω από οκτώ μήνες.
  (Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
  Η τετάρτη αλήθεια είναι ότι εξοντώνεται ο φαρμακοποιός στον βωμό του μεγάλου κεφαλαίου με το πρόσχημα του ωραρίου.
  Η τελική αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα με το νομοσχέδιο αυτό εξυπηρετούνται συμφέροντα αλυσίδων, που σε όσα κράτη δημιουργήθηκαν προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην χορήγηση των φαρμάκων, αφού οι αλυσίδες είχαν την παραγωγή, το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο στην κατοχή τους. Η δημιουργία super market στο χώρο της λιανικής διανομής του φαρμάκου δημιουργεί μονοπωλιακά φαινόμενα στα οποία ο πολίτης και το ασφαλιστικό σύστημα είναι κυριολεκτικά ανυπεράσπιστοι. “

  Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τα λεγόμενα της αντιμνημονιακής βουλευτού, αντιλαμβανόμαστε οτι η αντιμνημονιακή της συνείδηση δεν την σταματά στο να εξυπηρετήσει την πιο πλούσια συντεχνία της χώρας με το πρόσχημα της διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.
  Ενώ πολύ καλά πλήρως αντιγράφει τα επιχειρήματα του Φ.Σ.Α όπως φαίνεται, δεν δίνει ούτε μια πρόταση για το τι θα απογίνουν οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ ανεργοι φαρμακοποιοί και οι οικογένειες τους που η αριστερών φρονημάτων βουλευτής καταδικάζει δια παντός.Προφανώς για εκείνη έχει μεγαλύτερη σημασία η βιωσιμότητα των ήδη πλούσιων μελών της συντεχνίας από το μοίρασμα της πίτας σε περισσότερους επιστήμονες αδειούχους φαρμακοποιούς.

  * Ποιόν εξυπηρετεί όταν απλά κάνει ανάγνωση των θέσεων του Φ.Σ.Α μέσα μάλιστα στην Βουλή των Ελλήνων;

  * Ποιούς εξυπηρετεί με τις δηλώσεις της περί αλυσίδων ενώ έχει ήδη διευκρινιστεί αυτή η παράγραφος και 2 μέρες πριν την ομιλία της ήδη πανηγυρίζουν οι Σύλλογοι για νίκη πάνω στο ιδιοκτησιακό; Για να προκαλέσει αριστερό νόημα στην στημένη ομιλία της;

  * Γιατί δεν αναφέρει έστω μία πρόταση για τους χιλιάδες που καταδικάζει στην ανεργία ως οφείλει αφού στο Κοινοβούλιο βρίσκεται με τις ψήφους του Ελληνικού Λαού και όχι τους ψήφους της Συντεχνίας;

  * Δεν γνωρίζει, δεν πιστεύει ή προκλητικά αγνοεί εμάς και τις οικογένειές μας;

  * Γνωρίζει ποιοί έφτασαν την φαρμακευτική δαπάνη στα 9 δις και σε ποιών τις τσέπες πήγαν αυτά τα χρήματα με ανορθόδοξους τρόπους; Πάντως όχι σε αυτ’ων που με την ομιλία της καταδίκασε.

  * Την ενημέρωσαν οι Σύλλογοι πόσο πωλούνται στην μαύρη αγορά οι άδειες των φαρμακαίων αυτών που υποστηρίζει και μάλιστα με χρήματα κάτω από το τραπέζι μέσω των δικηγόρων των Συλλόγων;

  * Την ενημέρωσαν οι Σύλλογοι που με σθένος υποστηρίζει οτι τα παιδιά των φαρμακοποιών έχουν αγοράσει πτυχία από Σλοβακίες και Βουλγαρίες και έχουν έτοιμη, στρωμένη δουλειά, ενώ τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων τελείωσαν Ελληνικά ή Ξένα αξιόλογα Πανεπιστήμια και στην καλύτερη περίπτωση δουλεύουν ως υπάλληλοι των κληρονόμων με μισθούς βοηθών ή μαύρη εργασία;

  * Την ενημέρωσαν οι Σύλλογοι που με πάθος υποστήριξε οτι δεν υπάρχουν πλέον χωριά και νησιά βιώσιμα για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί με αξιοπρέπεια και να αφήσει τα αστικά κέντρα σε εκείνους που δηλώνουν εκκατομύρια ευρώ στην φορολογική τους δήλωση;

  * Ενημερώθηκε μήπως οτι το Δημόσιο έχει κάνει παύση προσλήψεων;

  * Μήπως γνωρίζει τελικά το Σύνταγμα της χώρας που υπηρετεί το οποίο μιλάει για επαγγελματική ελευθερία και ΙΣΟΝΟΜΙΑ μεταξύ των πολιτών αυτής της χώρας;

  Αν η κ. Σακοράφα παρ’ολο που γνωρίζει όλα αυτά έκανε μια τέτοια τοποθέτηση στην Βουλή είναι μάλλον επικίνδυνη και εξυπηρετεί εξόφθαλμα τα συμφέροντα της πιο πλούσιας συντεχνίας. Είναι λυπηρό και για εκείνη αλλά και για όλη την υπόλοιπη αριστερά που ευνοούν για άλλη μια φορά αυτούς που έκαναν τα 9 δις της δαπάνης, τζιπ, κότερα και βίλλες ενώ χιλιάδες άλλοι ζητιανεύουμε ένα μισθό βοηθού για να ζήσουμε τις οικογένειές μας…
  Σας αποκαλύπτουμε από που διάβαζε την ομιλία της η “Αριστερών” πεποιθησεων βουλευτής.. Αποσπάσματα από κείμενο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών.

  http://www.fsa.gr/%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%95%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B14/tabid/172/Default.aspx

  Αυτή είναι η Αριστερή σκέψη της κ. Σακοράφα;;;

  http://www.youtube.com/watch?v=WXE9R1T6qoM&feature=player_embedded

 13. Πετρος Κωστοπουλος says:

  Ενα πράμα μόνο: Εγώ που βγαίνω στη σύνταξη τωρα… δε θα πουλήσω την άδεια μου. Θα πουλήσω το μαγαζί που με ιδρώτα κράτησα 35 χρόνια.
  Κάθε νέος φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να βγάλει τη δική του άδεια. Δεν την αγοράζει. Μη μιλάμε λοιπόν για πώληση άδειας.

  Καλημέρα,
  Πετρος

 14. Greece SOS says:

  Περιγράφοντας το ακριβέστερα: Πουλάς “στέκι” εξασφαλισμένης πελατείας, αφού ο ντόρος δεν γίνεται για… άδεια άσκησης επαγγέλματος, αλλά για άδεια ανοίγματος και λειτουργίας φαρμακείου!
  Είναι σα να ταυτίζουμε την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου με την άδεια κατοχής και κυκλοφορίας ταξί!
  Καλημέρα και σε σένα.

Προσθέστε σχόλιο